Nechtějí děti jíst houby? Naše také nechtěly. Ale pak jsme jim udělali tento žampionový krém a ejhle, až na pár jednotlivců si ho všichni velmi pochvalovali. Jednoduchý recept a výsledek je skvělý. Pro milovníky hub obzvlášť.
Přibližný počet porcí
75
Suroviny
- žampiony 4 kg
- máslo 200g
- cibule 1,5 kg
- vývar 14l
- plocholistá petržel svazek
- sůl
- pepř
- smetana 33% 1,5l
Popis receptu
Cibuli nakrájíme najemno, žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky.
Rozehřejem v hrnci máslo a na něm orestujeme cibuli. Necháme ji zesklovatět a následně přidáme nakrájené žampiony. Necháme odvařit všechnu tekutinu, kterou žampiony pustí a restujeme dokud nezačnou zlátnout.
Následně je zalejeme vývarem, zamícháme a vaříme 15 minut.
Sundáme z plotny, přidáme smetanu a vše společně rozmixujeme. Nakonec přidáme nahrubo nakrájenou plocholistou petržel. Osolíme a opepříme dle chuti.
Tipy
- Část žampionů můžete nakrájet na plátky a dát stranou. Stačí je poté krátce orestovat na másle a dozdobit s nimi polévku.
- Polévku můžete případně zahustit jíškou.
- Do polévky můžete po rozmixování přidat na malé kousky nakrájené a orestované kusy kuřecího masa.