Žampionový krém

Nechtějí děti jíst houby? Naše také nechtěly. Ale pak jsme jim udělali tento žampionový krém a ejhle, až na pár jednotlivců si ho všichni velmi pochvalovali. Jednoduchý recept a výsledek je skvělý. Pro milovníky hub obzvlášť.

Přibližný počet porcí
75
Suroviny
  • žampiony 4 kg
  • máslo 200g
  • cibule 1,5 kg
  • vývar 14l
  • plocholistá petržel svazek
  • sůl
  • pepř
  • smetana 33% 1,5l
Popis receptu

Cibuli nakrájíme najemno, žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky. 

Rozehřejem v hrnci máslo a na něm orestujeme cibuli. Necháme ji zesklovatět a následně přidáme nakrájené žampiony. Necháme odvařit všechnu tekutinu, kterou žampiony pustí a restujeme dokud nezačnou zlátnout. 

Následně je zalejeme vývarem, zamícháme a vaříme 15 minut.

Sundáme z plotny, přidáme smetanu a vše společně rozmixujeme. Nakonec přidáme nahrubo nakrájenou plocholistou petržel. Osolíme a opepříme dle chuti.

Tipy
  • Část žampionů můžete nakrájet na plátky a dát stranou. Stačí je poté krátce orestovat na másle a dozdobit s nimi polévku.
  • Polévku můžete případně zahustit jíškou.
  • Do polévky můžete po rozmixování přidat na malé kousky nakrájené a orestované kusy kuřecího masa.