Vepřové řízky

Přibližný počet porcí
75
Suroviny
  • vepřová kýta 17 kg
  • sůl
  • pepř
  • vejce 60x
  • hladká mouka 1 kg
  • strouhanka 2,5 kg
  • olej nebo sádlo na smažení
Popis receptu

Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Díky tomu bude maso křehčí. Osolíme a opepříme z obou stran (nebojte se dát soli trochu více, aby mělo maso chuť). 

Vejce rozšleháme v misce. Maso postupně obalíme v mouce, vejcích a strouhance.

Na pánci rozpálíme sádlo a řízky smažíme z obou stran dokud nejsou zlatavé.

Hotové řízky položte na kuchyňskou utěrku, odsaje přybtečný tuk.

Podáváme s citronem a bramborovým salátem, bramborovou kaší, nebo jen s pečivem.

Tipy
  • Při smažení by měl být řízek ponořen cca ze tří čtvrtin.
    • Do rozšlehaného vajíčka můžete přidat několik lžic plnotučné hořčice. Řízek tak dostane další chuť navíc.