Přibližný počet porcí
75
Suroviny
- vepřová kýta 17 kg
- sůl
- pepř
- vejce 60x
- hladká mouka 1 kg
- strouhanka 2,5 kg
- olej nebo sádlo na smažení
Popis receptu
Maso nakrájíme na plátky a naklepeme. Díky tomu bude maso křehčí. Osolíme a opepříme z obou stran (nebojte se dát soli trochu více, aby mělo maso chuť).
Vejce rozšleháme v misce. Maso postupně obalíme v mouce, vejcích a strouhance.
Na pánci rozpálíme sádlo a řízky smažíme z obou stran dokud nejsou zlatavé.
Hotové řízky položte na kuchyňskou utěrku, odsaje přybtečný tuk.
Podáváme s citronem a bramborovým salátem, bramborovou kaší, nebo jen s pečivem.
Tipy
- Při smažení by měl být řízek ponořen cca ze tří čtvrtin.
- Do rozšlehaného vajíčka můžete přidat několik lžic plnotučné hořčice. Řízek tak dostane další chuť navíc.