Suroviny
- pórek (očištěný) - 3,5 kg
- máslo 250g
- mletý muškátový oříšek (dle chuti)
- sůl
- pepř
- vývar cca 12 litrů
- dětská krupička 500g
- vejce 20x
- smetana 1l (33%)
- plocholistá petržel svazek
Popis receptu
Pórek nakrájíme na jemná kolčka. V kastrolu na mírném ohni rozpustíme máslo a pórek na něm lehce podusíme, aby pustil vodu a změkl. Přidáme muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Zalijeme vývar a přivedeme k varu.
Za stálého míchání přisypeme krupičku. Zmírníme plamen a pomalu vaříme 10 minut. Polovinu vajec rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky přidáme k druhé polovině a zašleháme je do polévky.
Žloutky z deseti vajec smícháme se smatnou a za stálého míchání vlijeme do polévky. Minutu provaříme a stáhneme z plotny. Před podáváním přidáme nahrubo nakrájenou petržel a případně dochutíme solí a pepřem.
Polévku můžeme podávat s krutony z bílého pečiva.
Tipy
- Do polévky můžete přidat i na drobno nakrájené brambory. Pokud se tak rozhodnete přidejte je ihned poté, co pórek zalijete vývarem.
- Žloutek rozmíchaný se smetanou polévku zjemní a zahustí.