Pórková polévka

Suroviny
  • pórek (očištěný) - 3,5 kg
  • máslo 250g
  • mletý muškátový oříšek (dle chuti)
  • sůl
  • pepř
  • vývar cca 12 litrů
  • dětská krupička 500g
  • vejce 20x
  • smetana 1l (33%)
  • plocholistá petržel svazek
Popis receptu

Pórek nakrájíme na jemná kolčka. V kastrolu na mírném ohni rozpustíme máslo a pórek na něm lehce podusíme, aby pustil vodu a změkl. Přidáme muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Zalijeme vývar a přivedeme k varu.

Za stálého míchání přisypeme krupičku. Zmírníme plamen a pomalu vaříme 10 minut. Polovinu vajec rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky přidáme k druhé polovině a zašleháme je do polévky.

Žloutky z deseti vajec smícháme se smatnou a za stálého míchání vlijeme do polévky. Minutu provaříme a stáhneme z plotny. Před podáváním přidáme nahrubo nakrájenou petržel a případně dochutíme solí a pepřem. 

Polévku můžeme podávat s krutony z bílého pečiva.

Tipy
  • Do polévky můžete přidat i na drobno nakrájené brambory. Pokud se tak rozhodnete přidejte je ihned poté, co pórek zalijete vývarem.
  • Žloutek rozmíchaný se smetanou polévku zjemní a zahustí.