Přibližný počet porcí
75
Suroviny
- brambory 3 kg
- česnek 4 paličky
- sádlo 250 g
- bobkový list 10 listů
- kuřecí vývar 12 l
- uzená plec 2 kg
- sůl
- pepř
- majoránka
- krutony z pečiva
- strouhaný sýr 2 kg
Popis receptu
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nakrájené brambory a krátce je orestujeme. Přidáme nakrájený česnek, bobkové listy a přibližně jednu minutu orestujeme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme nakrájené uzené na malé kostky. Osolíme, opepříme a provazíme 20 minut. Na konec přidáme majoránku.
Česnečku podáváme s krutony a nastrouhaným sýrem.
Tipy
- Uzené můžete vynechat a přidat na konci k nastrouhanému sýru nakrájenou šunku. Záleží jen na preferencích :)
- Česnekem určitě nešetřete. Záleží hodně na jeho síle, v případě slabého česneku bude třeba dát paliček více.