Česnečka

Přibližný počet porcí
75
Suroviny
  • brambory 3 kg
  • česnek 4 paličky
  • sádlo 250 g
  • bobkový list 10 listů
  • kuřecí vývar 12 l
  • uzená plec 2 kg
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • krutony z pečiva
  • strouhaný sýr 2 kg
Popis receptu

Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.

V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nakrájené brambory a krátce je orestujeme. Přidáme nakrájený česnek, bobkové listy a přibližně jednu minutu orestujeme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme nakrájené uzené na malé kostky. Osolíme, opepříme a provazíme 20 minut. Na konec přidáme majoránku.

Česnečku podáváme s krutony a nastrouhaným sýrem.

Tipy
  • Uzené můžete vynechat a přidat na konci k nastrouhanému sýru nakrájenou šunku. Záleží jen na preferencích :) 
  • Česnekem určitě nešetřete. Záleží hodně na jeho síle, v případě slabého česneku bude třeba dát paliček více.