Dle našich zkušeností nejoblíbenější příloha k jakémukoliv masovému jídlu. Díky máslu a smetaně je kaše krásně krémová.
Přibližný počet porcí
75
Suroviny
- brambory (ideálně varný typ C) - 12 kg
- sůl
- máslo 1 kg
- smetana 3 l
Popis receptu
Brambory nakrájíme na stejně velké kousky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly brambory potopené. Uvaříme je doměkka.
Měkké brambory slijeme a rozšťoucháme je šťouchadlem na brambory.
V rendlíku rozehřejeme máslo. Ve druhém rozehřejeme smetanu.
Vařečkou do brambor zašleháme nejdříve máslo a poté smetanu. Dosolíme dle chuti.
Tipy
- Pokud chcete co nejvíce zvýraznit chuť brambor míchejte kaši na mírném ohni. Odpaří se tak další voda a kaše bude mnohem lepší.
- Smetanu můžete nahradit mlékem, ale kaše nebude tak dobrá :)
- Máslo i smetanu přidávejte rozehřáté, chuť tak bude mnohem intenzivnější.
- Smetanu přidávejte postupně, záleží hodně na odrůdě brambor kolik bude smetany potřeba.