Přibližný počet porcí
75
Suroviny
- cibule 2,5 kg
- mrkev 1 kg
- celer 1 kg
- petržel 1 kg
- brambory 4 kg
- česnek 2 paličky
- sušené houby
- máslo 500g
- drcený kmín
- sůl
- pepř
- hovězí vývar 12l
- majoránka
- plocholistá petržel svazek
Popis receptu
Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Sušené houby namočíme do vody.
V hrnci rozehřejeme máslo a za častého míchání orestujeme kořenovou zeleninu dozlatova. Přidáme cibuli a také orestujeme dozlatova. Přidáme dvě lžičky drceného kmínu a zamícháme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme nakrájené brambory a vaříme dokud nejsou měkké. Přidáme česnek a namočené houby (můžeme přidat i vodu z hub).
Nakonec přidáme majoránku, sůl, pepř a nakrájenou petržel.
Tipy
- Sušenou majoránku promněte mezi prsty nebo dlaněmi - rozvoní se.
- Samozřejmě můžete použít i houby čerstvé nebo mražené. Ty se v takovém případě nenamáčí.