Bramboračka

Přibližný počet porcí
75
Suroviny
  • cibule 2,5 kg
  • mrkev 1 kg
  • celer 1 kg
  • petržel 1 kg
  • brambory 4 kg
  • česnek 2 paličky
  • sušené houby
  • máslo 500g
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř
  • hovězí vývar 12l
  • majoránka
  • plocholistá petržel svazek
Popis receptu

Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostky. Česnek oloupeme a prolisujeme. Sušené houby namočíme do vody.

V hrnci rozehřejeme máslo a za častého míchání orestujeme kořenovou zeleninu dozlatova. Přidáme cibuli a také orestujeme dozlatova. Přidáme dvě lžičky drceného kmínu a zamícháme. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme nakrájené brambory a vaříme dokud nejsou měkké. Přidáme česnek a namočené houby (můžeme přidat i vodu z hub). 

Nakonec přidáme majoránku, sůl, pepř a nakrájenou petržel.

Tipy
  • Sušenou majoránku promněte mezi prsty nebo dlaněmi - rozvoní se.
  • Samozřejmě můžete použít i houby čerstvé nebo mražené. Ty se v takovém případě nenamáčí.