Bolognské těstoviny

Které dítě by nemilovalo špagety. Pravá bolognská omáčka vyžaduje poměrně dost času. My jsme si recept trochu upravili a za roky co ho děláme jsme si ho vychytali tak, jak ho máme rádi. 

Přibližný počet porcí
75
Suroviny
  • těstoviny (špagety nebo jakékoliv jiné)
  • cibule 3 kg
  • mrkev 3 kg
  • celer 2 kg
  • rajčatový protlak 3,5 kg
  • mleté maso 7 kg
  • plocholistá petržel
  • koření dle chuti (oregano, tymián, rozmarýn)
  • česnek 15 stroužků
  • olej
  • strouhaný sýr 2-3 kg
Popis receptu

Cibuli, mrkev a celer nakrájíme nadrobno. 

Na oleji orestujeme nejdříve mrkev a celer dozlatova. Přidáme cibuli a tu také orestujeme dozlatova. Pak přidáme mleté maso a necháme odvařit veškerou tekutinu, kterou pustí. Přidáme protlak a necháme společně provařit. Přidáme prolisovaný česnek a koření. 

Dochutíme solí, pepřem a plocholistou petrželí nakrájenou na drobno.

Podáváme s těstovinami, které uvaříme dle návodu na obalu. Při servírování posypeme strouhaným sýrem.

Tipy
  • výběr koření je čistě na vašich chutích, skvělé chutná oregáno, tymián i rozmarýn, pokud chcete mít jistotu, můžete použít i špagetové koření
  • špagety můžete dochutit cukrem pokud by byl protlak příliš kyselý
  • protlaku mějte vždy koupeno raději více, hodně záleží na jeho druhu, kvalitě a hustotě