Zelňačka

Velmi sytá a vydatná polévka. Hodí se do jakéhokoliv deštivějšího počasí, nebo zimních měsíců. 

Přibližný počet porcí
75
Suroviny
  • sádlo 500 g
  • cibule 2,5 kg
  • drcený kmín
  • sladká paprika 200 g
  • kuřecí vývar 12l
  • kysané bílé zelí 5 kg
  • bobkový list (10 listů)
  • brambory 3,5 kg
  • uzené maso 2 kg
  • sůl
  • pepř
  • cukr krupice
Popis receptu

V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.

Přidáme drcený kmín a papriku a krátce zarestujeme. Zalijeme vývarem a promícháme.

Kysané zelí vymačkáme a nálev dáme stranou. Zelí nakrájíme nahrubo a přidáme do vývaru i s částí kysaného nálevu (dle jeho chuti). Přidáme bobkové listy a brambory nakrájené na malé kostičky. Povaříme 15 minut. přidáme uzené maso nakrájené na kostky a povaříme dalších 10 minut. 

Vyndáme bobkové listy a dochutíme solí, pepřem a dle potřeby cukrem a nálevem ze zelí.

Tipy
  • Ideálním masem je maso ze žeber - kosti můžete schovat na uzený vývar.
  • Pokud chcete uzené povařit zvlášť tak to udělejte zvlášť ve vodě, aby nebyla česnečka příliš uzená
  • Uzené můžete nahradit klobásou, nakrájenou na kousky a opečenou na pánvi.
  • Zelňačku můžete podávat se zakysanou smetanou.