Vepřový guláš

Receptů na guláš jsou na internetu desítky. A takhle ho děláme my. Guláš pořádně zahuštěný cibulí, bez lepku a jen ze základních surovin. A pokud se do guláše pustíte - udělejte ho den předem. Krásně se rozleží. 

Přibližný počet porcí
75
Suroviny
  • vepřová plec 10 kg
  • cibule 10 kg
  • sádlo 1 kg
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika 400 g
  • rajský protlak 200 g
  • bobkový list 15 listů
  • hovězí vývar 9 litrů
  • majoránka
  • česnek 2 paličky
Popis receptu

Cibuli nakrájíme nahrubo. Maso na větší kostky.

V hrnci rozehřejeme sádlo a na něm za občasného míchání orestujeme cibuli dozlatova. Čim více bude cibule zlatá tím lepší guláš bude. 

V průběhu restování přisypte drcený kmín. 

Jakmile cibule přejde do hnědé barvy, stáhněte hrnec a nechte cibuli 15 minut dojít.

Rozpalte opět základ a přidejte maso. Důkladně ho restujte dokud se neodpaří veškerá šťáva. Maso orestujeme dozlatova. Přidáme sůl, pepř, sladkou papriku a krátce zarestujeme. Přidáme bobkové listy a zalejeme vývarem aby bylo maso zcela ponořené. Důkladně promícháme aby se rozpustil nápek na dně. Dusíme až do doby než se bude maso rozpadat. Průběžně mícháme. Během vaření přidáme prolisovaný česnek.

Nakonec dochutíme solí, pepřem a majoránkou.

Podáváme s houskovým knedlíkem nebo chlebem.

Tipy
  • Když použijeme stejné množství cibule jako masa nebude nutné zahušťovat guláš jíškou
  • Na restování cibule je nejlepší kovová vařečka, díky ní dostanete všechen zkaramelizovaný cukr ze dna hrnce a nepřipálí se vám