Uzená polévka

Vaříte uzené a zbyl vám vývar? Nebo vám zbyly kosti z uzeného maso? V žádném případě ani jedno nevyhazujte. Z uzeného vývaru uděláte skvělou polévku. Stačí vám jen pár dalších surovin. 

Přibližný počet porcí
75
Suroviny
  • uzená žebra 10 kg
  • kroupy 1 kg
  • nové koření (15-20 kuliček)
  • pepř celý (15-20 kuliček
  • bobkový list (5-10 listů)
  • mrkev 1 kg
  • celer 1 kg
  • brambory 2,5 kg
  • majoránka
  • česnek 2 paličky
  • sůl
  • pepř
  • plocholistá petržel
Popis receptu

Uzená žebra dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla úplně ponořena. Přidejte nové koření, pepř a bobkový list. Vařte zhruba jednu hodinu. 

Vývar přeceďte přes síto. Do vývaru následně přidejte nakrájené brambory, mrkev, celer a celé oloupané stroužky česneku. Vařte dokud nebude zelenina měkká. 

Mezitím oberte maso z žeber a pokrájejte ho na malé kousky. Přidejte ho do polévky.

Stranou uvařte kroupy (dle návodu na obalu) a přidejte je do polébky. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Nakonec přidejte nahrubo nasekanou petržel.

Tipy
  • Ideální je zkombinovat vaření uzené polévky například s hlavním chodem ve kterém hraje roli uzené maso. V takovém případě nahraďte žebra právě tímto masem. Maso předá vývaru chuť a zároveň se uvaří i k hlavnímu chodu.