Vaříte uzené a zbyl vám vývar? Nebo vám zbyly kosti z uzeného maso? V žádném případě ani jedno nevyhazujte. Z uzeného vývaru uděláte skvělou polévku. Stačí vám jen pár dalších surovin.
Přibližný počet porcí
75
Suroviny
- uzená žebra 10 kg
- kroupy 1 kg
- nové koření (15-20 kuliček)
- pepř celý (15-20 kuliček
- bobkový list (5-10 listů)
- mrkev 1 kg
- celer 1 kg
- brambory 2,5 kg
- majoránka
- česnek 2 paličky
- sůl
- pepř
- plocholistá petržel
Popis receptu
Uzená žebra dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla úplně ponořena. Přidejte nové koření, pepř a bobkový list. Vařte zhruba jednu hodinu.
Vývar přeceďte přes síto. Do vývaru následně přidejte nakrájené brambory, mrkev, celer a celé oloupané stroužky česneku. Vařte dokud nebude zelenina měkká.
Mezitím oberte maso z žeber a pokrájejte ho na malé kousky. Přidejte ho do polévky.
Stranou uvařte kroupy (dle návodu na obalu) a přidejte je do polébky. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Nakonec přidejte nahrubo nasekanou petržel.
Tipy
- Ideální je zkombinovat vaření uzené polévky například s hlavním chodem ve kterém hraje roli uzené maso. V takovém případě nahraďte žebra právě tímto masem. Maso předá vývaru chuť a zároveň se uvaří i k hlavnímu chodu.