Taky jste jako děti milovali rajskou? My ano. Tahle omáčka je opravdu jednoduchá a zvládne jí každý. A ať už uděláte k rajské masové kuličky tak jako my, nebo povaříte kus hovězího, vždy budou výsledkem spokojené tváře (nejen) malých strávníků.
Rajská omáčka:
- cibule 2 kg
- sádlo 250 g
- rajský protlak 2,5 kg
- hladká mouka 0,8 kg
- hovězí vývar 12 l
- sůl
- cukr 1,5 kg
- ocet
- černý pepř 20 kuliček
- bobkový list 10 listů
- nové koření 10 listů
- máslo 250 g
Masové koule:
- mleté hovězí maso 8 kg
- strouhanka 400 g
- vejce 20x
- sůl
- česnek 2x palička
- cibule 1,5 kg
- sádlo
Omáčka:
Cibuli nakrájíme najemno. Rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme protlak a minutu zarestujeme. Zalijeme vývarem a promícháme metličkou. Přidáme sůl, cukr, ocet a kření. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plamenu 20 minut za občasného míchání.
Omáčku dochuíme dle potřeby. Nakonec vmícháme nakrájené studené máslo.
Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce.
Masové kuličky:
Cibuli krátce orestujeme na sádle. Následně smícháme všechny ingredience a vytvarujeme malé kuličky. Dáme je na plech a pečeme na 180 °C 6-10 minut.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.
- masové koule můžete nahradit uvařenou hovězí plecí