Rajská omáčka s masovými koulemi

Taky jste jako děti milovali rajskou? My ano. Tahle omáčka je opravdu jednoduchá a zvládne jí každý. A ať už uděláte k rajské masové kuličky tak jako my, nebo povaříte kus hovězího, vždy budou výsledkem spokojené tváře (nejen) malých strávníků.

Přibližný počet porcí
75
Suroviny

Rajská omáčka:

  • cibule 2 kg
  • sádlo 250 g
  • rajský protlak 2,5 kg
  • hladká mouka 0,8 kg
  • hovězí vývar 12 l
  • sůl
  • cukr 1,5 kg
  • ocet
  • černý pepř 20 kuliček
  • bobkový list 10 listů
  • nové koření 10 listů
  • máslo 250 g

Masové koule:

  • mleté hovězí maso 8 kg
  • strouhanka 400 g
  • vejce 20x
  • sůl
  • česnek 2x palička
  • cibule 1,5 kg
  • sádlo
Popis receptu

Omáčka:
Cibuli nakrájíme najemno. Rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme protlak a minutu zarestujeme. Zalijeme vývarem a promícháme metličkou. Přidáme sůl, cukr, ocet a kření. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plamenu 20 minut za občasného míchání. 

Omáčku dochuíme dle potřeby. Nakonec vmícháme nakrájené studené máslo.

Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce.

Masové kuličky:
Cibuli krátce orestujeme na sádle. Následně smícháme všechny ingredience a vytvarujeme malé kuličky. Dáme je na plech a pečeme na 180 °C 6-10 minut.

Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Tipy
  • masové koule můžete nahradit uvařenou hovězí plecí