Tradiční maďarský pokrm. Nejnáročnější na tomto je jídle je mít dostatek trpělivosti, než těsto nakyne. Pak už to odsejpá. A ať už jste tým "nasladko" nebo "naslan", na tomhle si pochutnáte. Nadýchané a vláčné langoše jsou skvělou večeří na táboře.
- hladká mouka 10 kg
- droždí čerstvé 300g
- mléko 3 l
- sůl
- cukr 0,5 kg
- brambory 3 kg
- olej
Na dochucení:
- kečup
- strouhaný sýr
- povidla
- česnek
- máslo 750 g
Langoše:
Třetinu mléka zahřej v rendlíku tak, aby bylo vlažné. Do mléka rozdrob droždí a přidej cukr. Promíchej a nech vzejít kvášek, až se objeví bubliny.
Brambory uvař ve slupce a oloupej. Následně je najemno nastrouhej.
Promíchej brambory s moukou a kváskem. Postupně přilívej mléko a vypracuj středně hutné těsto. Nech minimálně hodinu kynout než těsto zdvojnásobí svůj objem.
Vytvaruj z těsta placky a ty následně osmaž ve vyšší vrstvě oleje.
Hotové langoše dochuť dle preferencí u vás v oddíle :) Na jednu porci jsou počítány dva langoše, záleží na jejich velikosti.
Dochucení:
Langoše můžete podávat suché a nebo na sladko (například s povidly a zakysanou smetanou) a nebo na slano například s česnekovým máslem (rozpusť máslo a přidej tam prolisovaný česnek), kečupem a nastrouhaným sýrem.