Langoše

Tradiční maďarský pokrm. Nejnáročnější na tomto je jídle je mít dostatek trpělivosti, než těsto nakyne. Pak už to odsejpá. A ať už jste tým "nasladko" nebo "naslan", na tomhle si pochutnáte. Nadýchané a vláčné langoše jsou skvělou večeří na táboře. 

Přibližný počet porcí
75
Suroviny
  • hladká mouka 10 kg
  • droždí čerstvé 300g
  • mléko 3 l
  • sůl
  • cukr 0,5 kg
  • brambory 3 kg
  • olej

Na dochucení:

  • kečup 
  • strouhaný sýr 
  • povidla
  • česnek
  • máslo 750 g
Popis receptu

Langoše:
Třetinu mléka zahřej v rendlíku tak, aby bylo vlažné. Do mléka rozdrob droždí a přidej cukr. Promíchej a nech vzejít kvášek, až se objeví bubliny.

Brambory uvař ve slupce a oloupej. Následně je najemno nastrouhej. 

Promíchej brambory s moukou a kváskem. Postupně přilívej mléko a vypracuj středně hutné těsto. Nech minimálně hodinu kynout než těsto zdvojnásobí svůj objem. 

Vytvaruj z těsta placky a ty následně osmaž ve vyšší vrstvě oleje.

Hotové langoše dochuť dle preferencí u vás v oddíle :) Na jednu porci jsou počítány dva langoše, záleží na jejich velikosti.

Dochucení:

Langoše můžete podávat suché a nebo na sladko (například s povidly a zakysanou smetanou) a nebo na slano například s česnekovým máslem (rozpusť máslo a přidej tam prolisovaný česnek), kečupem a nastrouhaným sýrem.