Gulášová polévka

Má nejoblíbenější polévka :) Věc, která zahřeje a skvěle chutná. A také naprostá česká hospodská klasika. 

Přibližný počet porcí
75
Suroviny
  • Přední hovězí (krk) 3,5 kg
  • Cibule 1,2 kg
  • Česnek 2x palička
  • Sádlo 250g
  • Drcený kmín
  • Sladká paprika 300g
  • Hovězí vývar 14l
  • Sůl
  • Pepř
  • Brambory 2,5 kg
  • Majoránka
Popis receptu

Maso nakrájíme na malé kostičky, osolíme je a opepříme.

Cibuli nakrájíme najemno. 

V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a cibuli na něm za častého míchání orestujeme dozlatova. Čim tmavší bude cibulka tím lepší bude chuť výsledné polévky. Přidáme kmín a maso a mícháme dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. 

Jakmile se tekutina odpaří a na dně kastrolu zbyde opět jen tuk, přidáme česnek a sladkou papriku a důkladně a rychle promícháme. Zalejeme vývarem.

Promícháme, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Necháme vařit přibližně 15 minut. Mezitím si nakrájíme brambory na malé kostičky. Přidáme je do polévky a za občasného míchání vaříme dokud brambory nejsou měkké. Nakonec přidáme sušenou majoránku a případně ještě dosolíme a opepříme.

Tipy
  • Maso můžete použít i mleté
  • Sušenou majoránku promněte mezi prsty, či dlaněmi - rozvoní se
  • Pozor na sladkou papriku, je třeba ji nechat zarestovat jen velmi krátce jinak se spálí a zhořkne
  • Polévku můžete zahustit jíškou.