Čočková polévka s uzeninou
Čočková polévka s uzeninou
Ingredience
Pokyny
-
Čočku propláchneme a vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a necháme alespoň 2 hodiny odležet.
-
Osolíme a vaříme na středním ohni doměkka.
-
Vodu slijeme přes síto.
-
Slaninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
-
Cibuli nakrájíme najemno.
-
Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky.
-
Vývar ohřejeme.
-
Plocholistou petržel nakrájíme najemno.
-
V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme uzeninu a za častého míchání orestujeme dozlatova.
-
Přidáme nakrájenou cibuli a za častého míchání necháme zesklovatět.
-
Přidáme česnek a minutu restujeme.
-
Přidáme dvě třetiny uvařené čočky, přilijeme 3/4 horkého vývaru a necháme 10 minut provařit.
-
Smícháme zbyklou čočku se zbylým vývarem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Následně přilijeme do kastrolu k polévce.
-
Důkladně promícháme a 5 minut provaříme. Dochutíme solí a pepřem a před podáváním posypeme nakrájenou petrželí.
Poznámka
- Místo slaniny můžete použít klobásu.
- Neděste se malého množství čočky, čočka třikrát nabude.
- Česnek nesmí během restování zhnědnout - zhořl by.
- Rozmixovaná čočka polévku zahustí, nemusíte jí tedy zahušťovat jíškou a bude díky tomu bezlepková.