Bramborák s uzeným a zelím. Skvělá kombinace, která potěší každého. Jedná se o časově trochu náročnější jídlo (zejména u cmundy), ale pokud máte čas a dostatek prostoru, určitě ho vyzkoušejte.
Přibližný počet porcí
75
Suroviny
Cmunda
- brambory (varný typ B nebo C) 10 kg
- česnek 4x palička
- vejce 40x
- sůl
- pepř
- sušená majoránka
- hladká mouka 1 kg
- mléko 1 l
- sádlo na smažení
Popis receptu
Česnek oloupeme a prolisujeme. Dvě třetiny brambor nastrouháme na hrubém struhadle a jednu třetinu najemno. Brambory jemně vymačkáme, abychom je zbavili přebytečné vody.
Přidáme k nim vejce, sůl, pepř, česnek, majoránku, hladkou mouku a mléko. Vše důkladně promícháme.
V pánvi na středním ohni rozehřejeme část sádla. Naběračkou vlijeme do pánve těsto a vytvoříme placku. Bramboráky smažíme z obou stran dozlatova.
Podáváme s bílým dušeným zelím a uzeným. Na porci uzeného počítejte 100 g.
Tipy
- pokud je těsto moc husté, nařeďte ho mlékem nebo vodou z brambor
- česnekem nešetřete, ale jeho množství záleží na vaší chuti
- první bramborák udělejte na zkoušku a následně ho dochuťte
- nešetřete sádlem - když bramboráky plavou v rozpáleném tuku nasáknou jim mnohem méně než když je budete smažit na trošce sádla