Bílé zelí dušené
Bílé zelí dušené
Tradiční česká příloha. Sladkokyselé zelí s trochou slaniny. Výborné ke knedlíkům, nebo třeba k cmundě po kaplicku. Zelí samozřejmě můžete koupit hlávkové a sami si ho nakrouhat, za nás je ale lepší koupit ve sladkokyselém tradičním nálevu.
Ingredience
Pokyny
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Zelí vymačkáme z nálevu (nálev nevylejvejte) a překrájíme nahrubo. Pokud je zelí hodně kyselé je třeba ho proprat ve studené vodě.
-
V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a orestujeme dozlatova. Přidáme kmín a zamícháme. Přidáme nakrájenou slaninu a za častého míchání orestujeme dozlatova. Přidáme zelí a promícháme.
-
Přidáme část nálevu (pokud je moc kyselý přidejte vodu). Zamícháme, stáhneme oheň, přiklopíme poklicí a dusíme za občasného míchání doměkka. Poté dochutíme cukrem, solí a případně octem.
-
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme do hrnce k zelí, promícháme a nezakryté vaříme cca 10 minut. Často mícháme. Brambory nám tak zelí zahustí.