Zelňačka

Zelňačka

Velmi sytá a vydatná polévka. Hodí se do jakéhokoliv deštivějšího počasí, nebo zimních měsíců. 

Ingredience

Pokyny

  1. V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.

  2. Přidáme drcený kmín a papriku a krátce zarestujeme. Zalijeme vývarem a promícháme.

  3. Kysané zelí vymačkáme a nálev dáme stranou. Zelí nakrájíme nahrubo a přidáme do vývaru i s částí kysaného nálevu (dle jeho chuti). Přidáme bobkové listy a brambory nakrájené na malé kostičky. Povaříme 15 minut. přidáme uzené maso nakrájené na kostky a povaříme dalších 10 minut. 

  4. Vyndáme bobkové listy a dochutíme solí, pepřem a dle potřeby cukrem a nálevem ze zelí.

Poznámka

  • Ideálním masem je maso ze žeber - kosti můžete schovat na uzený vývar.
  • Pokud chcete uzené povařit zvlášť tak to udělejte zvlášť ve vodě, aby nebyla česnečka příliš uzená
  • Uzené můžete nahradit klobásou, nakrájenou na kousky a opečenou na pánvi.
  • Zelňačku můžete podávat se zakysanou smetanou.

You may also like...

Min

Share it on your social network