Zelňačka
Zelňačka
Velmi sytá a vydatná polévka. Hodí se do jakéhokoliv deštivějšího počasí, nebo zimních měsíců.
Ingredience
Pokyny
-
V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
-
Přidáme drcený kmín a papriku a krátce zarestujeme. Zalijeme vývarem a promícháme.
-
Kysané zelí vymačkáme a nálev dáme stranou. Zelí nakrájíme nahrubo a přidáme do vývaru i s částí kysaného nálevu (dle jeho chuti). Přidáme bobkové listy a brambory nakrájené na malé kostičky. Povaříme 15 minut. přidáme uzené maso nakrájené na kostky a povaříme dalších 10 minut.
-
Vyndáme bobkové listy a dochutíme solí, pepřem a dle potřeby cukrem a nálevem ze zelí.
Poznámka
- Ideálním masem je maso ze žeber - kosti můžete schovat na uzený vývar.
- Pokud chcete uzené povařit zvlášť tak to udělejte zvlášť ve vodě, aby nebyla česnečka příliš uzená
- Uzené můžete nahradit klobásou, nakrájenou na kousky a opečenou na pánvi.
- Zelňačku můžete podávat se zakysanou smetanou.