Možnosti tisku:

Česneková krémová polévka

Uplatnění
Popis

Jemná česnečka, která potěší každého milovníka této suroviny. 

Ingredience
  • 1,2 kilogramů oloupaný česnek
  • 750 gramů máslo
  • 700 gramů hladká mouka
  • 14 litrů kuřecí vývar
  • bílý pepř
  • srouhaný muškátový oříšek
  • 2,4 litrů smetana 33%
  • 2 paličky česnek
Pokyny
  1. 1,2 kg česneku nakrájíme nahrubo.

  2. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme česnek a necháme ho za častého míchání zesklovatět.

  3. Přidáme mouku, zmírníme oheň a zarestujeme za stálého míchání 2 minuty.

  4. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. 

  5. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

  6. Stáhneme oheň na polovinu a bez pokličky vaříme 30 minut. Občas zamícháme. 

  7. Přilijeme smetanu a minutu provaříme. 

  8. Polévku pečlivě rozmixujeme tyčovým mixérem.

  9. Přes jemná cedník přelijeme polévku do čistého kastrolu a ještě jednou prošleháme tyčovým mixérem.

  10. Zbylý česnek očistíme a nakrájíme na jemné plátky. 

  11. V pánvi na středním ohni rozehřejeme zbylé máslo a česnek restujeme dozlatova. Ozdobíme jim finální polévku. 

Poznámka
  • Česnek restujte opatrně, nesmí se zabarvit dotmava. Zhořkl by.
  • Nepoužívejte starší, již naklíčený česnek. Polévka by neměla správnou jemnou chuť.