Možnosti tisku:

Uzená polévka

Uplatnění
Popis

Vaříte uzené a zbyl vám vývar? Nebo vám zbyly kosti z uzeného maso? V žádném případě ani jedno nevyhazujte. Z uzeného vývaru uděláte skvělou polévku. Stačí vám jen pár dalších surovin. 

Ingredience
  • 10 kilogramů uzená žebra
  • 1 kilogramů kroupy
  • 15 kuličky nové koření
  • 15 kuličky pepř celý
  • 5 listů bobkový list
  • 1 kilogramů mrkev
  • 1 kilogramů celer
  • 2,5 kilogramů brambory
  • majoránka
  • 2 paličky česnek
  • sůl
  • pepř
  • plocholistá petržel
Pokyny
  1. Uzená žebra dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byla úplně ponořena. Přidejte nové koření, pepř a bobkový list. Vařte zhruba jednu hodinu. 

  2. Vývar přeceďte přes síto. Do vývaru následně přidejte nakrájené brambory, mrkev, celer a celé oloupané stroužky česneku. Vařte dokud nebude zelenina měkká. 

  3. Mezitím oberte maso z žeber a pokrájejte ho na malé kousky. Přidejte ho do polévky.

  4. Stranou uvařte kroupy (dle návodu na obalu) a přidejte je do polébky. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Nakonec přidejte nahrubo nasekanou petržel.

Poznámka
  • Ideální je zkombinovat vaření uzené polévky například s hlavním chodem ve kterém hraje roli uzené maso. V takovém případě nahraďte žebra právě tímto masem. Maso předá vývaru chuť a zároveň se uvaří i k hlavnímu chodu.