Možnosti tisku:

Rajská omáčka s masovými koulemi

Uplatnění
Popis

Taky jste jako děti milovali rajskou? My ano. Tahle omáčka je opravdu jednoduchá a zvládne jí každý. A ať už uděláte k rajské masové kuličky tak jako my, nebo povaříte kus hovězího, vždy budou výsledkem spokojené tváře (nejen) malých strávníků.

Ingredience
    Rajská omáčka
  • 2 kilogramů cibule
  • 250 gramů sádlo
  • 2,5 kilogramů rajský protlak
  • 800 gramů hladká mouka
  • 12 litrů hovězí vývar
  • sůl
  • 1,5 kilogramů cukr
  • ocet
  • 20 kuličky černý pepř celý
  • 10 listů bobkový list
  • 10 kuličky nové koření
  • 250 gramů máslo
  • Masové koule:
  • 8 kilogramů mleté hovězí maso
  • 400 gramů strouhanka
  • 20 x vejce
  • sůl
  • 2 paličky česnek
  • 1,5 kilogramů cibule
  • sádlo
Pokyny
    Rajská omáčka
  1. Cibuli nakrájíme najemno. Rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme protlak a minutu zarestujeme. Zalijeme vývarem a promícháme metličkou. Přidáme sůl, cukr, ocet a kření. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plamenu 20 minut za občasného míchání. 

  2. Omáčku dochuíme dle potřeby. Nakonec vmícháme nakrájené studené máslo.

  3. Omáčku přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce.

  4. Masové kuličky
  5. Cibuli krátce orestujeme na sádle. Následně smícháme všechny ingredience a vytvarujeme malé kuličky. Dáme je na plech a pečeme na 180 °C 6-10 minut.

  6. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

Poznámka
  • masové koule můžete nahradit uvařenou hovězí plecí