Možnosti tisku:

Pórková polévka

Uplatnění
Popis

Krémová polévka z pórku. Velmi jednoduchá na přípravu a velmi chutná :) 

Ingredience
  • 3,5 kilogramů pórek (očištěný)
  • 250 gramů máslo
  • mletý muškátový oříšek (dle chuti)
  • sůl
  • pepř
  • 12 litrů vývar
  • 500 gramů dětská krupička
  • 20 x vejce
  • 1 litrů smetana 33%
  • plocholistá petržel svazek
Pokyny
  1. Pórek nakrájíme na jemná kolčka. V kastrolu na mírném ohni rozpustíme máslo a pórek na něm lehce podusíme, aby pustil vodu a změkl. Přidáme muškátový oříšek, osolíme a opepříme. Zalijeme vývar a přivedeme k varu.

  2. Za stálého míchání přisypeme krupičku. Zmírníme plamen a pomalu vaříme 10 minut. Polovinu vajec rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky přidáme k druhé polovině a zašleháme je do polévky.

  3. Žloutky z deseti vajec smícháme se smatnou a za stálého míchání vlijeme do polévky. Minutu provaříme a stáhneme z plotny. Před podáváním přidáme nahrubo nakrájenou petržel a případně dochutíme solí a pepřem. 

  4. Polévku můžeme podávat s krutony z bílého pečiva.

Poznámka
  • Do polévky můžete přidat i na drobno nakrájené brambory. Pokud se tak rozhodnete přidejte je ihned poté, co pórek zalijete vývarem.
  • Žloutek rozmíchaný se smetanou polévku zjemní a zahustí.