Možnosti tisku:

Pizza

Uplatnění
Popis

Spolu s hamburgerem asi nejpopulárnější jídlo na světě a zcela určitě nejpopulárnější jídlo pocházející z Itálie. Výhodou pizzy je to, že si jí každý může udělat tak, jak má právě on rád :) 

Ingredience
  • 500 mililitrů vlažná voda
  • 10 gramů čerstvé droždí
  • 10 gramů cukr krupice
  • 50 mililitrů olivový olej
  • 1 kilogramů hladká mouka
  • 30 gramů sůl
  • hladká mouka na podsypání
Pokyny
  1. V 500 ml vlažné vody důkladně rozmícháme droždí, cukr a olivový olej. Do mísy robotu nasypeme mouku, přilijeme vodu s droždím a olejem a začneme pomalu míchat hnětacím hákem. Jakmile se mouka spojí s tekutou směsí, přidáme sůl.

  2. Těsto mícháme při středních otáčkách 10 minut, poté ho vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme z něj kouli a potřeme ji lžičkou olivového oleje, aby neoschla. Necháme 10 minut odpočívat.

  3. Odpočinuté těsto rozdělíme na stejných 6 porcí, které „naboulujeme“, tedy vytvoříme z nich bochánky. Bochánky položíme na plech, přikryjeme je potravinářskou fólií a necháme kynout 1 hodinu, nebo než zdvojnásobí svůj objem. Poté je dáme do lednice a necháme do druhého dne vyzrát. Druhý den vyndáme bochánky z lednice 1 hodinu předtím, než budeme pizzu připravovat.

  4. Vál posypeme moukou, těsto na něj položíme, zmáčkneme dlaní a prsty roztahujeme do kruhu tak, aby na kruhu zůstal zvýšený okraj. Těsto otočíme a dále ho roztahujeme tak, aby se do kruhu vešly obě ruce. Těsto nazdvihneme, podsypeme moukou, do kruhu těsta položíme obě ruce tak, aby nepřesahovaly přes okraj a krouživým pohybem těsto roztahujeme. Pravou rukou táhneme směrem doprava, levou směrem nahoru. Takto těsto pomalu roztahujeme, dokud nemá v průměru 32 cm.

  5. Troubu rozehřejeme na její maximum a dáme dovnitř obráceně plech nebo plochý kámen vhodný pro pečení pizzy, aby se rozpálil.

  6. Připravené těsto položíme na pečicí papír ve velikosti plechu a potřeme ho náplní tak, aby okraj pizzy zůstal čistý. Dáme s papírem do rozehřáté trouby na plech nebo kámen a pizzu upečeme.

Poznámka
  • Počet porcí znamená počet pizz, které se z těsta udělají
  • Náplň na pizzu je čistě na vás. Rajčatový nebo smetanový základ? Šunka, sýr? Bazalka? Rajčata? Houby? Možností je nepřeberně...