Absolutní základ naší kuchyně. Vývar. Na našem táboře jede vývar téměř nonstop. Snažíme se nevyhazovat žádné zbytky a tak všechny odřezky, kosti, nebo jen kusy zeleniny dáváme do vývaru, kde z nich dostaneme veškerou chuť. Vývar pak použijeme nejen na polévky, ale na veškeré dochucování a veškeré omáčky. Bez vývaru se neobejde žádná dobrá kuchyně.
Pokud máte k dispozici troubu opečte veškeré kosti a skelety (bez kůží) v troubě na 220 °C po dobu 15ti minut. Během pečení je můžeme obrátit.
Maso a kosti dáme do hrnce a zalijeme je vodou tak, aby byly ponořené. Na středním ohni je přivedeme k varu. Jakmile se vývar začne vařit stáhneme teplotu aby nám vývar jen probublával. Během této fáze se na povrchu začne tvořit pěna. Tu odeberte naběračkou nebo sítkem.
Jakmile přestane pěna vznikat přidejte tymián, nové koření, pepř a bobkové listy a necháme vařit.
Mezitím si nakrájíme kořenovou zeleninu a pórek na kousky. Čím menší kousky uděláme, tim více předá zelenina vývaru svou chuť. Přidáme je do vývaru spolu s oloupanými stroužky česneku a přepůlenou cibulí.
Vaříme tak dlouho, dokud nejsme spokojeni se sílou vývaru (ideálně alespoň 5 hodin).
Nakonec vývar přecedíme přes jemné síto a vychladíme.