Možnosti tisku:

Indický chléb naan

Uplatnění
Popis

Naan je tradiční asijský chléb. Připravuje se ve formě podlouhlé placky a slouží jako příloha k jiným jídlům. 

Ingredience
  • 5 kilogramů hladká mouka
  • 200 gramů moučkový cukr
  • sůl
  • 140 gramů čerstvé droždí
  • 1800 mililitrů vody
  • 100 mililitrů olivový olej
Pokyny
  1. Droždí rozmíchejte s cukrem v trošce vody. Sůl přisypejte k mouce a promíchejte.

  2. Smíchejte mouku s olejem a vodou s kvasnicemi. Nejprve promíchejte vařečkou, pak vysypejte na vál a prohnětejte, dokud se ingredience nespojí v jednolité těsto. Těsto by mělo lehce lepit (aby výsledné placky nebyly příliš tuhé). 

  3. Těsto dejte do větší misky, zakryjte utěrkou a nechte minimálně hodinu odležet a nakynout.

  4. Rozehřejte si troubu na 220 °C.

  5. Z těsta tvarujte menší kuličky a ty následně omoučenýma rukama natahujte do tvaru podlouhlé placky. Můžete si pomoci válečkem. Vůbec nevadí, když bude placka lehce nerovnoměrná.

  6. Placky pečte v troubě pár minut. Troubu bedlivě sledujte, těsto by se mělo nafouknout a na povrchu rychle zlátnout. Jakmile se objeví drobné tmavé skvrny, otočte placky, aby se opekly i na druhé straně a po chvilce je vyndejte. 

Poznámka
  • Placky můžete potřít směsí roztopeného másla a česneku jako u langošů.