Možnosti tisku:

Houskové knedlíky

Uplatnění
Popis

Tradiční příloha k omáčkám jako jsou rajská nebo svíčková. Krásně nadýchané a vláčné.

Ingredience
  • 10 starších rohlíků
  • 5 kilogramů hrubá mouka
  • sůl
  • 10 x vejce
  • 100 gramů droždí
  • cukr krupice
  • 2,5 litrů vlažné mléko
Pokyny
  1. Rohlíky nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Mouku smícháme v míse s třemi lžícemi soli. Uděláme v ní důlekdo kterého vyklepneme vejce, rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Vidličkou lehce prošleháme vejce s mlékem a droždím a necháme deset minut odležet.

  2. Vymícháme kypré těsto, do kterého přidáme nakrájený rohlík.

  3. Těsto necháme vykynout na teplém místě cca hodinu přikryté čistou utěrkou.

  4. Z hotového těsta vyválíme knedlíkové šišky, aby se vešly do hrnce. Šišky vkládáme do dobře osolené vroucí vody a vaříme přibližně 20 minut. V polovině knedlíky obrátíme. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a ihned je propícháme po celé délce.

Poznámka
  • Knedlíky ihned propíchejte kuchařskou vidličkou, jinak se srazí.
  • Pokud se vám všechny knedlíky nevejdou do hrnce ihned přikryjte zbylé utěrkou a uvařte je postupně.