Možnosti tisku:

Gulášová polévka

Uplatnění
Popis

Má nejoblíbenější polévka :) Věc, která zahřeje a skvěle chutná. A také naprostá česká hospodská klasika. 

Ingredience
  • 3,5 kilogramů přední hovězí (krk)
  • 1,2 kilogramů cibule
  • 2 paličky česnek
  • 250 gramů sádlo
  • drcený kmín
  • 200 gramů sladká paprika
  • 14 litrů hovězí vývar
  • sůl
  • pepř
  • 2,5 kilogramů brambory
  • majoránka
Pokyny
  1. Maso nakrájíme na malé kostičky, osolíme je a opepříme.

  2. Cibuli nakrájíme najemno. 

  3. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a cibuli na něm za častého míchání orestujeme dozlatova. Čim tmavší bude cibulka tím lepší bude chuť výsledné polévky. Přidáme kmín a maso a mícháme dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. 

  4. Jakmile se tekutina odpaří a na dně kastrolu zbyde opět jen tuk, přidáme česnek a sladkou papriku a důkladně a rychle promícháme. Zalejeme vývarem.

  5. Promícháme, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Necháme vařit přibližně 15 minut. Mezitím si nakrájíme brambory na malé kostičky. Přidáme je do polévky a za občasného míchání vaříme dokud brambory nejsou měkké. Nakonec přidáme sušenou majoránku a případně ještě dosolíme a opepříme.

     
Poznámka
  • Maso můžete použít i mleté
  • Sušenou majoránku promněte mezi prsty, či dlaněmi - rozvoní se
  • Pozor na sladkou papriku, je třeba ji nechat zarestovat jen velmi krátce jinak se spálí a zhořkne
  • Polévku můžete zahustit jíškou.