Čočku propláchneme a vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a necháme alespoň 2 hodiny odležet.
Osolíme a vaříme na středním ohni doměkka.
Vodu slijeme přes síto.
Slaninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
Cibuli nakrájíme najemno.
Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky.
Vývar ohřejeme.
Plocholistou petržel nakrájíme najemno.
V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme uzeninu a za častého míchání orestujeme dozlatova.
Přidáme nakrájenou cibuli a za častého míchání necháme zesklovatět.
Přidáme česnek a minutu restujeme.
Přidáme dvě třetiny uvařené čočky, přilijeme 3/4 horkého vývaru a necháme 10 minut provařit.
Smícháme zbyklou čočku se zbylým vývarem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Následně přilijeme do kastrolu k polévce.
Důkladně promícháme a 5 minut provaříme. Dochutíme solí a pepřem a před podáváním posypeme nakrájenou petrželí.