Možnosti tisku:

Čočková polévka s uzeninou

Uplatnění
Ingredience
  • 5 kilogramů čočka
  • 12 litrů studené vody
  • sůl
  • pepř
  • 1,2 kilogramů anglické slaniny
  • 1,2 kilogramů cibule
  • 2 paličky česnek
  • 14 litrů hovězí vývar
  • sádlo
  • plocholistá petržel
Pokyny
  1. Čočku propláchneme a vložíme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a necháme alespoň 2 hodiny odležet. 

  2. Osolíme a vaříme na středním ohni doměkka.

  3. Vodu slijeme přes síto.

  4. Slaninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.

  5. Cibuli nakrájíme najemno. 

  6. Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky. 

  7. Vývar ohřejeme. 

  8. Plocholistou petržel nakrájíme najemno. 

  9. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo, přidáme uzeninu a za častého míchání orestujeme dozlatova.

  10. Přidáme nakrájenou cibuli a za častého míchání necháme zesklovatět.

  11. Přidáme česnek a minutu restujeme. 

  12. Přidáme dvě třetiny uvařené čočky, přilijeme 3/4 horkého vývaru a necháme 10 minut provařit.

  13. Smícháme zbyklou čočku se zbylým vývarem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Následně přilijeme do kastrolu k polévce.

  14. Důkladně promícháme a 5 minut provaříme. Dochutíme solí a pepřem a před podáváním posypeme nakrájenou petrželí.

Poznámka
  • Místo slaniny můžete použít klobásu.
  • Neděste se malého množství čočky, čočka třikrát nabude.
  • Česnek nesmí během restování zhnědnout - zhořl by.
  • Rozmixovaná čočka polévku zahustí, nemusíte jí tedy zahušťovat jíškou a bude díky tomu bezlepková.