Možnosti tisku:

Chléb konzumní

Uplatnění
Popis

Máte na táboře prostor navíc a baví vás zkoušet nové věci a výzvy? Upečte si vlastní chleba :) Nejen, že ušetříte hromadu peněz, ale budete mít vždy čerstvý. 

Ingredience
  • 2100 mililitrů vlažná voda
  • 1800 gramů pšeničná hladká mouka
  • 1200 gramů žitná chlebová mouka
  • 75 mililitrů ocet
  • 75 gramů sůl
  • 90 gramů čerstvé droždí
  • 15 gramů kmín
Pokyny
  1. Do mísy nalijeme 700 ml vlažné vody o teplotě přibližně 30 °C a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robotu a necháme 10 minut míchat. Dohladka vypracované těsto vyklopíme na slabě pomoučený vál, velmi lehce ho poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií, aby neoschlo, a necháme 30 minut zrát

  2. Troubu rozehřejeme na 250 °C. Plech lehce poprášíme moukou.

  3. Vyzrálé těsto rozdělíme na 6 dílů. Z nich vypracujeme na pomoučeném vále bochánky. Přemístíme je hladkou stranou dolů (spojem nahoru) do moukou lehce vysypaných ošatek a necháme 50 minut kynout.

  4. Poté chleby vyklopíme na plech a vložíme je do zapářené rozehřáté trouby. Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme 35–40 minut.

Poznámka
  • Číslo 6 v porcích značí počet bochníků, které se z dané dávky udělají.
  • Troubu nejdřív zapářte. Uděláte to tak, že na její stěny rozprašovačem stříkáte vodu, dokud se nevytvoří oblak páry. Do takto připravené trouby pak chléb vložíte.