Možnosti tisku:

Bílé zelí dušené

Uplatnění
Popis

Tradiční česká příloha. Sladkokyselé zelí s trochou slaniny. Výborné ke knedlíkům, nebo třeba k cmundě po kaplicku. Zelí samozřejmě můžete koupit hlávkové a sami si ho nakrouhat, za nás je ale lepší koupit ve sladkokyselém tradičním nálevu. 

Ingredience
  • 5 kilogramů kysané bílé zelí
  • 2,5 kilogramů cibule
  • 1 kilogramů slanina
  • 250 gramů sádlo
  • drcený kmín
  • 500 gramů cukr krupice
  • sůl
  • ocet
  • 1 kilogramů brambory
Pokyny
  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Zelí vymačkáme z nálevu (nálev nevylejvejte) a překrájíme nahrubo. Pokud je zelí hodně kyselé je třeba ho proprat ve studené vodě.

  2. V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a orestujeme dozlatova. Přidáme kmín a zamícháme. Přidáme nakrájenou slaninu a za častého míchání orestujeme dozlatova. Přidáme zelí a promícháme.

  3. Přidáme část nálevu (pokud je moc kyselý přidejte vodu). Zamícháme, stáhneme oheň, přiklopíme poklicí a dusíme za občasného míchání doměkka. Poté dochutíme cukrem, solí a případně octem.

  4. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme do hrnce k zelí, promícháme a nezakryté vaříme cca 10 minut. Často mícháme. Brambory nám tak zelí zahustí.